EDITORIAL

JORNADA D'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES DELS PROFESSIONALS DELS CENTRES DE RECURSOS

El 21 de febrer es va realitzar una Jornada d’Intercanvi d’Experiències dels professionals dels Centres de Recursos Pedagògics de  Catalunya a Barcelona. L’objectiu era posar en comú i explicar diferents experiències de treball en xarxa i cooperatiu entre els CRPs i, també, amb altres entitats i institucions del territori.

ELS CRP ESTACIÓ d’ENLLAÇ: Experiències de treball col·laboratiu al Vallès Occidental
Els CRPs del Vallès Occidental hem presentat tres experiències simultànies d’actuacions que es fan en el territori i que són una mostra de treball cooperatiu entre els CRPs i els centres educatius i, també, amb diferents institucions del Territori, com ara l’ICE de la UAB i els Ajuntaments, per donar resposta a les necessitats del professorat en formació, dinamització i difusió de les innovacions des d’una visió conjunta dels CRP al Vallès Occidental. Les experiències de treball cooperatiu que hem presentat són:


- Les Jornades d'Actualització Científica del Vallès Occidental.
Aquestes Jornades van adreçades al professorat de secundària (ESO i Batxillerat) i té com a objectiu donar una resposta més acurada a les necessitats formatives individuals del professorat de secundària del Vallès. Es fan amb la col.laboració dels CRP, l’ICE de la UAB  i el programa ARGÓ, i s’ofereix la possibilitat d’actualitzar els seus coneixements a través de l’assistència a conferències, la realització d’exercicis pràctics en laboratoris especialitzats i visites sobre temes rellevants que permeten divulgar els avenços de la recerca. Fa onze anys que es fa aquesta activitat, aquest curs, les jornades han estat el 6 i el 20 de febrer.


- Les Trobades d'alumnat mediador del Vallès Occidental.
Adreçades al professorat dels seminaris de convivència i mediació i a l'alumnat mediador de centres de secundària. L’objectiu és dinamitzar i donar suport als Serveis de Mediació dels instituts del Vallès. Des de fa uns anys, els CRPs del Vallès Occidental organitzem, juntament amb els responsables dels serveis de mediació dels instituts, trobades d’alumnat mediador. Distribuïm les trobades agrupant zones per facilitar la participació de tot el territori.

Hi trobareu més informació a l’adreça

- El Grup de Treball de la transferència de la formació.
L'antecedent d'aquest grup de treball, que va començar al 2007, va ser l'experiència que s'havia començat a fer amb la col·laboració d'alguns centres de la nostra zona, Montcada, Ripollet i Santa Perpètua, a proposta de la Comissió del Pla de Formació de Zona. Aquesta experiència es va iniciar el 2004 i està publicada a la revista Guix del maig del 2009.

El grup de treball està format per professionals de CRP, de l'ICE de la UAB, de l'inspecció educativa, formadors i equips directius de centres. Durant sis cursos els CRP del Vallès Occidental hem format part d'un grup de treball de l'ICE, juntament amb inspecció, formadors/es, cap d'estudis i experts, amb l'objectiu de formar-nos, de compartir, experimentar i planificar els mecanismes que afavoreixen un procés de transferència de la formació des de diferents mirades i, també, clarificar el paper de cadascú en aquest procés:

- paper de la persona formadora perquè la formació tingui incidència en el centre
- quines actuacions fan els equips directius i els grups impulsors per estendre la formació a tot el claustre
- quin seguiment se’n fa dels acords presos
- el paper que tenen les persones que acompanyen aquest procés, el CRP, Inspecció...


  En definitiva, tot el que fa que un centre metabolitzi la formació rebuda i la integri en el seu projecte educatiu.